Bruxelles, 22. siječnja 2019.

Ministar financija Republike Hrvatske dr. sc. Zdravko Marić, sudjelovao je na sastanku Euro skupine u proširenom formatu i sastanku Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN)

Izvor fotografije: European Union


Na sastanku Euro skupine u proširenom formatu ministri su potvrdili daljnji plan rada na temama koji se odnose na produbljivanju Ekonomske i monetarne unije nastavno na zaključke s Euro Summita iz prosinca prošle godine. U prvom dijelu sastanka Vijeća ECOFIN održana je rasprava o otvorenim pitanjima vezanima uz uspostavu Invest EU-a temeljem materija koje je pripremio RO PRES s posebnim osvrtom na upravljanje instrumentom te distribuciju garancije između Europske investicijske banke i drugih provedbenih partnera. Također, održana je i rasprava o prijedlogu revizije Europskog sustava financijskog nadzora s ciljem postizanja političkog dogovora oko odvajanja dijela koji se odnosi na borbu protiv pranja novca iz cjelokupnog prijedloga kako bi se za taj dio zakonodavnog prijedloga postigao dogovor do kraja mandata Europske komisije i Europskog parlamenta.

Tijekom sastanka RO PRES  je predstavilo prioritete iz područja rada Vijeća ECOFIN-a za vrijeme svog predsjedanja Vijećem.

Ministri su usvojili zaključke Vijeća o Godišnjem pregledu rasta za 2019. godinu i Izvješću o mehanizmu upozoravanja za 2019. te je Vijeće odobrilo Preporuke za ekonomsku politiku euro područja.

Zaključno, RO PRES je informiralo ministre o zaključcima Euro Summita održanog u prosincu prošle godine, s posebnim osvrtom na zakonodavne aktivnosti na kojima će Vijeće ECOFIN raditi u narednom razdoblju.

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana