Bruxelles, 08. siječnja 2019.

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na sastanku Vijeća za opće poslove (GAC)

Izvor: Vijeće EU


Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je u utorak, 8. siječnja 2019. godine na sastanku Vijeća za opće poslove (GAC) u Bruxellesu.
Na dnevnom su redu sastanka Vijeća bilo je predstavljanje prioriteta rumunjskog predsjedništva Vijećem EU-a, a ministri su razmijenili mišljenja o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a u razdoblju 2021.-2027. te o koordiniranom odgovoru na dezinformiranje.

Vezano uz pregovore o novom Višegodišnjem financijskom okviru, državna tajnica Metelko Zgombić podržala je plan rada rumunjskog predsjedništva za sljedeće šestomjesečno razdoblje u cilju postizanja napretka u pregovorima kako bi do jeseni ove godine bio postignut sveobuhvatni i kvalitetan dogovor o financijskom okviru Europske unije za  razdoblje 2021. – 2027. te je istaknula hrvatske prioritete.

Govoreći o potrebi zajedničkog odgovora EU na prijetnju koju kao jedan od oblika hibridnog ratovanja predstavlja dezinformiranje, državna tajnica je naglasila kako je borba protiv dezinformiranja kompleksan izazov koji iziskuje sveobuhvatna i vjerodostojna rješenja.  S tim ciljem podupire se jačanje napora i koordiniranje aktivnosti na razini Unije i država članica, posebice kada se radi o otkrivanju dezinformacija, jačanju otpornosti i razvoju medijske pismenosti. Zajednički akcijski plan za borbu protiv dezinformiranja koji je u prosincu prošle godine predstavila Europska komisija daje dobar okvir za sveobuhvatni pristup u koordiniranom odgovoru na izazov dezinformiranja, uključujući njegove unutarnje i vanjske aspekte, kako uoči izbora za Europski parlament tako i na dugoročnom planu.

Sastanak Vijeća za opće poslove bio je prvi sastanak Vijeća Europske unije pod predsjedanjem Rumunjske i prvi na kojem je Republika Hrvatska sudjelovala kao članica Trija predsjedavajućih Vijećem EU-a (Rumunjska, Finska, Hrvatska) u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020. godine.

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana