Bruxelles, 29. studenog 2018.

Sastanak Vijeća za konkurentnost (COMPET – unutarnje tržište i industrija)

U četvrtak, 29. studenog 2018. godine u Bruxellesu je održan sastanak Vijeća za konkurentnost (formacija unutarnje tržište i industrija) na kojem je sudjelovao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske Darko Horvat.

Vijeće je na sastanku usvojilo opći pristup za Uredbu o odnosima platformi i poduzeća i Uredbu o općoj sigurnosti vozila te djelomični opći pristup za Uredbu kojom se uspostavlja Program za jedinstveno tržište.

Ministar Horvat pozdravio je donošenje Uredbe o odnosima platformi i poduzeća kojom se uspostavljaju ujednačena pravila na razini Unije te bi se njom trebale riješiti nepoštene trgovinske prakse koje online-platforme primjenjuju u odnosima s poduzećima. Posebno je podržao povećanje transparentnosti u pogledu poretka u rezultatima pretraživanja kao i uvođenje zahtjeva prema kojem pružatelji usluga internetskog posredovanja moraju osigurati interni sustav za rješavanje pritužbi poslovnih korisnika.

Ministar Darko Horvat je podržao usvajanje djelomičnog općeg pristupa za Uredbu kojom se uspostavlja Program za jedinstveno tržište za koji se predlažu sredstva u ukupnom iznosu od 4,1 mlrd EUR. Radi se o jednom od sektorskih prijedloga u okviru prijedloga Višegodišnjeg financijskog okvira za EU za razdoblje 2021–2027 koji obuhvaća aktivnosti financirane u okviru pet prethodnih programa u području konkurentnosti poduzeća, zaštite potrošača, potrošača i krajnjih korisnika financijskih usluga, donošenja politika u području financijskih usluga i u pogledu prehrambenog lanca.

Ministar Horvat je zahvalio austrijskom predsjedništvu na uključivanju turizma u posebne ciljeve Uredbe kao i mjera za prevenciju neopravdanog tretmana sudionika na tržištu, osobito u odnosu na dvostruku kvalitetu proizvoda. Naglasio je važnost stvaranja jednakih uvjeta na jedinstvenom tržištu za sve potrošače EU, posebno u odnosu na dvostruku kvalitetu proizvoda te sprječavanje ovakve prakse proizvođača.

Također, ministar je podržao usvajanje općeg pristupa za Uredbu o općoj sigurnosti vozila kojom će se osigurati uvođenje naprednijih sigurnosnih elemenata, kao što je npr. sustav za izbjegavanje sudara, s ciljem osiguravanja veće sigurnosti na europskim prometnicama.

Vijeće je usvojilo Zaključke kojima se od europske komisije traži donošenje strategije industrijske politike EU. Održana je i rasprava o budućnosti jedinstvenog tržišta EU, nastavno na nedavno objavljenu Komunikaciju Europske komisije - Jedinstveno tržište u mijenjajućem okruženju.

Na marginama Vijeća održan je i sastanak s ministrima zaduženim za područje gospodarstva u Rumunjsko Nicolae Bădălău i Republici Finskoj Mika Lintilä.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana