Bruxelles, 11. svibnja 2017.

Državna tajnica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu

Državna tajnica za europske poslove Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu koji se održao u Bruxellesu 11. svibnja 2017. godine.

Na sastanku se u dijelu zakonodavnog vijećanja razgovaralo o nacrtu izmjene postojećih Uredbi o zaštiti od dampinškog i subvencioniranog uvoza s ciljem zadržavanja učinkovitosti sadašnjeg sustava trgovinske zaštite u skladu s odredbama Svjetske trgovinske organizacije te o privremenim  autonomnim trgovinskim mjerama za Ukrajinu, kojima EU zbog teške političke i ekonomske situacije u Ukrajini želi nadopuniti trgovinske povlastice predviđene Sporazumom o pridruživanju između EU-a i Ukrajine. Hrvatska je izrazila podršku predloženim mjerama vjerujući da mogu pomoći u olakšavanju trenutnog stanja u Ukrajini.

Na sastanku se razmotrilo trenutno stanje priprema za 11. ministarsku konferenciju Svjetske trgovinske organizacije koja će se ove godine u prosincu održati u Buenos Airesu te se raspravljalo o mogućnostima za poboljšanje učinkovitosti provedbe sporazuma o slobodnoj trgovini koje EU ima sklopljene s trećim zemljama, a koji predstavljaju jedan od važnih instrumenata trgovinske politike s ciljem poticanja gospodarskog rasta i zapošljavanja. Također je razmotren završetak pregovora za sklapanje Sporazuma o zaštiti ulaganja između EU-a i Mjanmara/Burme, predstojeće otvaranje pregovora o sveobuhvatnim sporazumima o slobodnoj trgovini s Australijom, Novim Zelandom i Čileom te trenutni pregovori EU s Japanom, Mercosurom i Meksikom. Razgovaralo se i o dokumentu EK o utjecaju globalizacije do 2025. godine, a taj je dokument jedan od pet dokumenata za razmatranje u sklopu Bijele knjige o budućnosti Europe čiji je cilj je ocijeniti utjecaj i koristi koje globalizacija donosi građanima EU.

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana