Bruxelles, 04. prosinca 2018.

Sastanak Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku (TTE Transports, Telecom)

Ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković sudjelovao je na sastanku Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku (TTE Transports, Telecom) 3. i 4. prosinca 2018. godine.
Na sastanku se u ponedjeljak, 3. prosinca, raspravljalo o I., II. i III. Paketu za mobilnost, prijedlogu ukidanju sezonskog računanja vremena, kojim bi se zaustavila potreba pomicanja sata dva puta godišnje, pravima putnika u željezničkom prometu, uspostavi jedinstvenog europskog sučelja u pomorstvu te o izmjeni uredbe o Instrumentu za povezivanje Europe.
Na marginama sastanka, ministar Butković potpisao je s kolegama ministrima podunavskih zemalja „Dunavsku deklaraciju“ te tom prigodom kazao kako će ovaj Dokument pomoći u daljnjem razvoju Dunavske strategije i otvoriti Hrvatskoj nove mogućnosti oko projekata plovnosti i poboljšanja uvjeta u unutarnjoj plovidbi na Dunavu i njegovim pritocima.
U utorak, 4. prosinca, na sastanku Vijeća u formatu ministara telekomunikacija, raspravljalo se o zakonodavnom okviru o uspostavi programa Digitalne Europe za razdoblje 2021.-2027., kao i o osnivanju Europskog centra za stručnost u području kibernetičke sigurnosti i Mreže nacionalnih koordinacijskih centara te o Prijedlogu uredbe o e-privatnosti. Ministar Butković naglasio je kako Hrvatska može podržati djelomični opći pristup za Prijedlog uredbe o uspostavi programa Digitalna Europa, pri čemu je od osobite važnosti postići sinergiju ovoga programa s kohezijskom politikom i drugim programima Europske unije. Pritom je posebno istaknuo zadovoljstvo činjenicom da je u tekst tog pristupa, na prijedlog Hrvatske, uvrštena i carina kao područje od javnog interesa, čime se olakšava financiranje nacionalne komponente carinskih informacijskih sustava, koje ne bi bilo moguće financirati iz drugih programa Europske unije.