Luksemburg, 17. lipnja 2019.

Ministrica Pejčinović Burić na Vijeću za vanjske poslove

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 17. lipnja 2019. godine na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a.

Na dnevnom redu Vijeća su bili učinkovitost Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, provedba Globalne strategije vanjske i sigurnosne politike EU-a i Sudan.

Vijeće je razgovaralo o modalitetima unapređenja učinkovitosti zajedničkog djelovanja u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (ZVSP) uzimajući u obzir promjene u međunarodnom okružju te geopolitičke izazove. Dogovoreno je da će se u predstojećem razdoblju raditi na jačanju koherentnosti i dosljednosti te jačanju jedinstva, kako bi EU bila snažan globalni čimbenik. U vanjskom djelovanju, EU i države članice nastavit će se zalagati za zaštitu zajedničkih vrijednosti i interesa, sigurnost i mir, promicanje međunarodne suradnje te demokraciju i vladavinu prava.

Rasprava o provedbi Globalne strategije odvijala se u zajedničkom formatu ministara vanjskih poslova i obrane. Razmotren je napredak u provedbi Globalne strategije, posebno u pet prioritetnih područja:  sigurnosti Unije, otpornosti, integriranom pristupu sukobima i krizama, suradnji s regijama te globalnom upravljanju za 21. stoljeće. Istaknuta je važnost nastavka rada na jačanju multilateralizma i svjetskog poretka temeljenog na pravilima, kao najboljeg načina promicanja nacionalnih i zajedničkih interesa. Pozdravljen je značajan napredak ostvaren u području sigurnosti i obrane te je dogovoreno da će se nastaviti raditi na provedbi pokrenutih inicijativa te na jačanju sposobnosti EU-a, njenoj strateškoj autonomiji i sposobnosti suradnje s partnerima, posebno s NATO-om i UN-om.

Ministri su razgovarali i o situaciji u Sudanu. Izražena je zabrinutost pogoršanjem stanja te istaknuta važnost izbjegavanja daljnje eskalacije nasilja i potpore mirnom i urednom prijenosu vlasti i povratku ustavnom poretku. EU podupire posredničke napore Afričke unije u cilju pronalaska mirnog rješenja krize, te je spremna pružiti političku i gospodarsku potporu Sudanu nakon što otpočne civilna tranzicija.

Vijeće se kratko osvrnulo i na situaciju u pogledu Venezuele, Roga Afrike te aktualna događanja u Moldovi. U okviru sastanka Vijeća održao se i neformalni susret s jordanskim ministrom vanjskih poslova Aymanom Al-Safadijem, s kojim se razgovaralo o situaciji u Jordanu te događanjima u široj regiji Bliskog istoka.