Luxembourg, 15. listopada 2018.

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za vanjske poslove i ministarskom sastanku Istočnog partnerstva

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u ponedjeljak, 15. listopada 2018. godine u Luxembourgu, na sastanku Vijeća za vanjske poslove.

Ministrica je izvijestila Vijeće o situaciji slijedom održanih izbora u Bosni i Hercegovini. Izrazila je zabrinutost činjenicom da je Hrvatima, treći put od potpisivanja Daytonskog sporazuma, onemogućeno da izaberu svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BIH. Naglasila je važnost reforme Izbornog zakona u skladu s Odlukom Ustavnog suda BIH o legitimnom predstavljanju, koji bi zajamčio jednakost triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini i osigurao izbor legitimnih predstavnika na svim razinama. Zbog važnosti ovog pitanja predložila je da se ova tema u najkraćem roku stavi na dnevni red Vijeća za vanjske poslove.

Ministri su razgovarali o situaciji u Libiji uz fokus na politički proces i stvaranje pretpostavki za održavanje izbora te ukupnu stabilizaciju zemlje. S UN-ovim visokim povjerenikom za izbjeglice Filippom Grandijem i glavnim direktorom Međunarodne organizacije za migracije Antonijom Vitorinom ministri vanjskih poslova EU-a raspravljali su o vanjskim aspektima migracija. Ministrica Pejčinović Burić kazala je kako se Hrvatska zalaže za strateški, sveobuhvatni i integrirani pristup Europske unije u odgovoru na izazov migracija. Osvrnula se i na hrvatsku suradnju s državama Jugoistočne Europe po ovom pitanju.

Uslijed kontinuiranog pogoršavanja situacije u Srednjoafričkoj Republici tema razgovora bio je i daljnji pristup i angažman EU-a u potpori stabilnosti, miru i razvoju ove zemlje. O ovoj temi usvojeni su Zaključci Vijeća. Ministri su razgovarali i o daljnjem pogoršanju situacije u Venezueli te učincima tamošnje krize na širu regiju, posebno u svjetlu pojačanih migracijskih pritisaka na države u okruženju. Razmotrene su i mogućnosti pružanja humanitarne potpore kao i pomoć u otvaranju puta za politički proces.

Nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na ministarskom sastanku Istočnog partnerstva. Ministri država članica EU-a razgovarali su s državama partnerima (Azerbajdžan, Armenija, Gruzija, Ukrajina, Bjelarus i Moldova) o provedbi zajedničkih ciljeva i obveza iz dokumenta „20 ciljeva do 2020“.

 

Izjava potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić

Preuzimanje