Bruxelles, 19. ožujka 2018.

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za vanjske poslove

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je danas, 19. ožujka, na sastanku Vijeća za vanjske poslove. Glavne teme sastanka su bile Ukrajina, Sirija i Iran. Neformalno su na marginama Vijeća ministri razgovarali s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Pavlom Klimkinom te južnokorejskom ministricom vanjskih poslova Kang Kyang-wha. Ministrica Pejčinović Burić je također izvijestila o svojim posjetima Makedoniji, Kosovu i Albaniji, od 12. do 15. ožujka.

U uvodnom dijelu sastanka britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izvijestio je o aktualnom stanju vezano uz napad kemijskim oružjem u Salisburyju (4. ožujka) i posljednjim aktivnostima britanske Vlade u rasvjetljavanju slučaja. Vijeće je u zajedničkoj izjavi snažno osudilo napad na Sergeja i Juliju Skripal te istaknulo da uporaba kemijskog oružja predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava i u potpunosti je neprihvatljivo. Ministri su pozdravili predanost UK da u suradnji s Organizacijom za zabranu kemijskog oružja (OPCW) istraži okolnosti napada te iskazalo bezrezervnu solidarnost s UK i potporu, uključujući naporima da se odgovorni za zločin privedu pravdi. EU poziva Rusiju da hitno odgovori na pitanja UK i međunarodne zajednice vezana uz program razvoja kemijskog sredstva novichok.

U okviru rasprave o Ukrajini naglasak je bio na reformskim procesima i aktualnom stanju u području sukoba. Pohvaljeni su dosadašnji napori koje ulaže ukrajinska Vlada u reformske procese, te istaknuto da je potrebno nastaviti s njihovom provedbom, uključujući u okviru Sporazuma o pridruživanju EU-Ukrajina. Europska unija će nastaviti sa sveobuhvatnim naporima u pomaganju Ukrajini, uključujući kroz financijsku, gospodarsku, razvojnu, humanitarnu i sigurnosnu pomoć koja se pruža putem raznih instrumenata. EU ostaje predana teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine i politici nepriznavanja nezakonite aneksije Krima. Nastavit će s angažmanom u cilju pronalaska sveobuhvatnog i održivog rješenja za sukob u istočnoj Ukrajini, koje se temelji na potpunoj provedbi sporazuma iz Minska. Ministrica Pejčinović Burić je uz podršku daljnjem angažmanu EU-a izvijestila o naporima koje Hrvatska poduzima u pružanju pomoći Ukrajini ne bi li se približila europskim standardima i time ostvarila koristi za svoje građane te kroz prijenos iskustava i praktičnih znanja u pogledu mirne reintegracije.

O Ukrajini su ministri razgovarali i uoči sastanka Vijeća, na neformalnom sastanku skupine prijatelja Ukrajine u organizaciji Litve, na kojem je sudjelovao i ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin.

Vijeće je zatim s posebnim izaslanikom UN-a za Siriju Staffanom de Misturom razgovaralo o situaciji u Siriji. Izražena je duboka zabrinutost opsegom razaranja, stradavanja i patnje civilnog stanovništva te rastućim brojem izbjeglih i prognanih. U tom su kontekstu ministri razgovarali o potrebi žurne i pune provedbe rezolucije 2401 Vijeća sigurnosti UN-a od 24. veljače, kojom se uvodi 30-dnevni prekid neprijateljstava kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći i medicinske evakuacije. Ministri su raspravljali i o naporima za oživljavanjem političkog procesa u Ženevi pod okriljem UN-a te o predstojećoj Konferenciji o potpori budućnosti Sirije i njezine regije, koja će se uz zajedničko domaćinstvo EU-a i UN-a održati 24.-25. travnja u Bruxellesu. Ministri su dali jedinstvenu potporu Staffanu de Misturi i naporima UN-a u daljnjem posredovanju u ženevskom procesu i unutar-sirijskim pregovorima. EU i države članice ostaju angažirane u potpori političkom procesu, uključujući kroz humanitarno djelovanje te komunikaciju prema ključnim međunarodnim i regionalnim čimbenicima. Kad se stvore uvjeti, odnosno otpočne vjerodostojni proces tranzicije, Europska unija će se angažirati u sveobuhvatnoj poslijeratnoj obnovi Sirije.

Vijeće je razmotrilo aktualno stanje provedbe sporazuma postignutog s Iranom o nuklearnom programu, odnosno Zajedničkog sveobuhvatnog plana aktivnosti. Razmotrena je i situacija u široj regiji Bliskog istoka, posebno u Iraku, Jemenu, Siriji i Afganistanu. Istaknuta je važnost daljnjeg osiguranja pune provedbe sporazuma s Iranom od strane svih međunarodnih partnera.

S južnokorejskom ministricom vanjskih poslova Kang Kyung-wha ministri su razgovarali o sigurnosti na Korejskom poluotoku i stvaranju pretpostavki za dijalog i diplomatske napore koji za cilj imaju osigurati poštivanje relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a od strane Sjeverne Koreje te u konačnici vjerodostojne pregovore koji trebaju dovesti do denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Na kraju sastanka Vijeća ministrica Pejčinović Burić je izvijestila o svom posjetu Makedoniji, Kosovu i Albaniji te prenijela glavne naglaske i uvide u prilike u jugoistočnoj Europi, koje je stekla tijekom putovanja. Istaknula je da je u kontekstu nove Strategije Europske komisije o perspektivi proširenja potrebno voditi računa o našim partnerima u jugoistočnoj Europi te u predstojećem razdoblju a u cilju podupiranja njihove europske perspektive.

Izjava ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje