Luxembourg, 17. listopada 2017.

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za opće poslove (GAC)

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u utorak, 17. listopada 2017. godine u Luxembourgu, na sastanku Vijeća za opće poslove (Genaral Affairs Council). Vijeće je raspravilo nacrt Zaključaka predstojećeg sastanka Europskog vijeća (19. i 20. listopada 2017. godine, Bruxelles) koji obuhvaćaju pitanja migracija, Digitalne Europe, sigurnosti i obrane, te vanjskih odnosa. Potpredsjednica Vlade i ministricaPejčinović Burić je naglasila potrebu zadržavanja nadzora nad svim migracijskim rutama, pozvala na nastavak suradnje EU-a sa Turskom po pitanju migracija, te na podršku zemljama Zapadnog Balkana. Pozdravila je zaključke Digitalnog Summita u Tallinnu te posebno istaknula potrebu podizanja razine digitalnih vještina kao odgovora na izazove digitalnog doba. U području sigurnosti i obrane, uspostavu PESCO-a ocijenila je važnim korakom u izgradnji jače i učinkovitije Zajedničke sigurnosne i obrambene politike. U odnosu na vanjsku politiku, naglasila je kako je Turska važan regionalni partner, stoga pristup EU-a Turskoj mora biti sveobuhvatan i uravnotežen, uzimajući u obzir sve elemente.

U drugom dijelu sastanka ministri su održali redoviti godišnji dijalog o vladavini prava s naglaskom na medijskom pluralizmu i vladavini prava u digitalnom dobu. Sloboda izražavanja, medijske slobode i pluralizam istaknuti su kao značajni preduvjeti za razvoj demokracije i vladavinu prava. Posebno je upozoreno na problem lažnih vijesti, te istaknuti izazovi koje za medije nosi digitalno doba. Potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić upozorila je da digitalno doba nosi izazove i prilike uključivo u području modernih medija, što zahtjeva prilagodbe te razvoj vještina kod građana svih dobi. Ministri su osudili jučerašnje ubojstvo malteške novinarke Daphne Caruane Galizie, naglašavajući da su sloboda izražavanja i medijske slobode temelji europskih demokracija. 

Ministri su na radnom ručku s potpredsjednikom EK Andrusom Ansipom razgovarali o prijedlozima EK vezano uz  kibernetičku sigurnost.

Istog dana, ministri su u posebnom formatu Vijeća (čl. 50) razmotrili trenutno stanje pregovora o povlačenju UK iz Europske unije te raspravili nacrt Zaključaka za predstojeći sastanak Europskog vijeća ( čl. 50)  Na marginama sastanka ministri su održali političke konzultacije o premještanjuEuropske agencije za lijekove i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo iz UK.