Zagreb, 17. travnja 2018.

Europska komisija objavila Izvještaj o politici proširenja za 2018. godinu

Nastavno na danas objavljeni Izvještaj EK o politici proširenja za 2018. godinu  Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava snažnu podršku nastavku procesa proširenja Europske unije za sve zemlje u jugoistočnoj Europi jer je to od strateškog interesa za EU. Politika proširenja Europske unije je ulog u sigurnost, mir, prosperitet, a time i stabilnost u Europi.

Istovremeno, vjerodostojna perspektiva članstva u EU je ključna  za izgradnju demokratskih i prosperitetnih društava na prostoru JIE. RH smatra da je nastavak provedbe Politike proširenja EU posebno važno za budućnost Bosne i Hercegovine kojoj članstvo u Europskoj uniji nudi bolju budućnost ali ona može biti ostvarena samo uz poštivanje temeljnog daytonskog načela o ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravlja preporuku Europske komisije o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Makedonijom što je potvrda da se reforme isplate.

Hrvatska snažno podržava politiku proširenja koja se temelji na načelu vlastitih zasluga, strogom i pravednom uvjetovanju i stavljanju fokusa na ključna područja. Za napredak u procesu proširenja najvažniji  su rezultati u području vladavine prava i reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, sigurnosti, temeljnih prava, demokratskih institucija, reforme javne uprave, kao i u području gospodarskog razvoja i konkurentnosti.

Jačanje regionalne suradnje i razvijanje dobrosusjedskih odnosa također ostaju bitne sastavnice procesa proširenja.  Važno je da Izvještaj o proširenju  ukazuje na potrebu  ulaganja većih napora u najosjetljivijim područjima, uključujući procesuiranje ratnih zločina i rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba, ali i na potrebu stvaranja konstruktivne atmosfere za prevladavanje nasljeđa prošlosti i pomirbu. Kao što je naglašeno i u Strategiji proširenja EK iz veljače 2018. godine, otvorena bilateralna pitanja moraju se riješiti prije ulaska u EU.

Izvještaj predstavlja poticaj i putokaz kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU. Pozdravljamo napredak koji su te zemlje ostvarile u prethodnom razdoblju te ih pozivamo i ohrabrujemo da nastave s reformama jer su one u najboljem interesu njihovih građana.