Luksemburg, 17. travnja 2018.

Dt Metelko Zgombić na sastanku Vijeća za opće poslove

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko Zgombić sudjelovala je u utorak, 17. travnja 2018. godine u Luksemburgu na sastanku Vijeća za opće poslove Europske unije.

Vijeće za opće poslove raspravljalo je o nacrtu Odluke Vijeća o izmjeni Akta o izboru članova Europskog parlamenta neposrednim općim izborima ("Izborni zakon"). Radna tijela Vijeća će nastaviti raspravljati o ovom pitanju kako bi se Odluka mogla pravovremeno usvojiti, a s obzirom na izbore za Europski parlament 2019. godine.

Europska komisija je izvijestila Vijeće o pozitivnim pomacima u dijalogu s Poljskom po pitanju Obrazloženog prijedloga EK u skladu s člankom 7. stavkom 1 Ugovora o Europskoj uniji u pogledu vladavine prava u Poljskoj.  Države članice su razmijenile mišljenja o ovom pitanju, pozvavši obje strane na nastavak dijaloga kako bi se iskoristio sadašnji pozitivni momentum i postigao daljnji napredak.

Pod točkom Razno Europska komisija je državama članicama predstavila Paket proširenja koji je danas usvojila. EK je ocijenila napredak svih država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja u provedbi reformi, te ponovila  preporuke za otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom. Predviđeno je da Vijeće zaključke na ovu temu usvoji u lipnju.